FoodCAMp program naptár
2024 június 4-28

Június 4. (KEDD) - 18:30
//  FB esemény



Létünk alapja: a termőtalaj

A talaj titkos hálózatai és a mikrobiom: jól bánunk-e talajlakó barátainkkal?
• Mit tehetünk mi magunk, hogy a földalatti világ is jól érezze magát?
• Balkonkertészet és nagyüzemi mezőgazdaság: hol zöldülünk nagyobbat?

Június 6. (CSÜTÖRTÖK) - 18.00 // FB esemény



Láthatatlan középpont: a vetőmag és az elfeledett növények szerepe a változatos étkezésben

honnan szerezzétek be a kiskertbe a zamatos zöldségekhez a szaporító anyagot,
• mit értenek az ökológusok az alatt, hogy az évszázados kertészeti tudás a magban raktározódik,
• valamint arra, hogy miért kell a magokat mindenki számára szabadon hozzáférhetővé tenni.

Június 11. (KEDD) - 18.00           // FB esemény



Ártéri történetek - installáció bemutató és illatkostoló

Mit tanulhatunk az ország ártéri területein élő emberektől? Meglepően sok mindent.  Az áradásokra, a klímaváltozásra, vízmegtartásra már a dédszüleinknek is voltak megoldásai! Az installációból kiderül, hogy mik.

Június 12. (SZERDA) - 18.00       // FB esemény



Az igazán jó alapanyagok - kerekaztal beszélgetés

A megállíthatatlanul felénk gyűrűző mezőgazdasági válság elkerülésére egyre gyakrabban emlegetik a permakultúrát, a biodinmaikus és regeneratív gazdálkodást. De mi a különbség ezek között a fogalmak között? A gyümölcsök ízén is megérezzük a különbséget, vagy csak az árcédulán?

Június 13. (CSÜTÖRTÖK) - 18.00
 // FB esemény



A jövő élelmiszerei

A jövő élelmei beszélgetésen bemutatjuk nektek a hazai élelmiszer-innovátor generáció képviselőit. Ezen az eseményen kifaggatjuk őket arról, hogy milyen bonyolult kísérletező lépesek sorozatával jutottak el a termékekig.


Június 14. (PÉNTEK) - 18.00

// FB esemény



Belső ökoszisztémánk

Huszár Zsuzsa az Étrendező táplálkozásterapeutája az étkezés ritkán hallott összefüggéseiről tart előadást nektek. Módszerei ötvözik a népgyógyászatot a modern táplálkozástudomány eredményeivel. Zsuzsa a szervezet egyensúlyának visszarendezésére helyezi a hangsúlyt, amivel még az autoimmun és a civilizációs betegségek kezelhetőek.

Június 18. (KEDD) - 18.00
// FB esemény


Étkezés 2.0  - avagy mire nem figyeltünk eddig?

Az étkezéskultúra meghatározásában, nagy szerepe van az éttermeknek, bisztróknak. Így egyre nagyobb felelősség hárul rájuk, hogy befolyásolják ízlelőbimbóikon keresztül a gondolkodásukat. Lehetséges a "high-end" gasztrokultúrába becsempészni a fenntarthatósági törekvéseket?

Beszélgetőpartnreink: Huszár Zsuzsanna  (Étrendező)Zsolnay Gergely (Planteen), Boldizsár Máté (Salt) Kiss-Szabó Eszter (Felelős Gasztrohős)

Június 19. (SZERDA) - 18.00
// FB esemény


Jövőálló konyhai hagyományok nyomában

Elfelejtettünk változatosan és finoman étkezni.  Ízek, állagok, színek és formák tömkelegét hagyjuk figyelmen kívül.

Dr Báti Anikó PhD (néprajzkutató), Dóra Melinda Tünde (író, kertész) és Szabó Adrienn (dietetikus) segítségével annak járunk utána, hogy mik azok a fogyasztási szokások, alapanyagok és megkerülhetetlen konyhai gyakorlatok, amelyeket érdemes megérteni és átemelni elődeink kulináris hagyományaiból.

Június 20. (CSÜTÖRTÖK) - 18.00

// FB esemény



Az élő kenyér - filmbemutató

A Gazda-molnár-pék hálózat című film bemutatóját azért hoztuk el nektek a Kollabba, hogy bemutassuk, a jó kenyér az asztalunkon milyen összehangolt és összetett folyamat következménye.


Június 21. (PÉNTEK) - 18.00

// FB esemény


Harmóniában önmagunkkal és a természettel - hogyan segít a közös gyógyulásunkban a fermentálás?

Az előadás során felfedezzük a fermentálás varázslatos világát, és megismerjük annak történeti jelentőségét és az egészségünkre gyakorolt hatását. A fermentálásnak ősi gyökerei vannak az emberi történelemben és kultúránk kialakulásában. Miközben fermentálunk és felidézzük az elfeledett ősi módszert lehetőségünk van önmagunkról is tanulni, a jelen pillanatában létezni

Június 22. (SZOMBAT) - 18.00

// FB esemény


Vízikefír workshop

Ezen workshopon Farkas Fruzsina, natural sommelier vezet be benneteket a fermentált italok univerzumába. A programon megismerkedhettek az otthoni fermentálás trükkjeivel és elkészíthetitek saját vízikefírjeiteket. A workshopon kísérletezhettek ízekkel és illatokkal, sőt meg is kóstolhattok különböző ízvilágú nedűket.

Június 23. (VASÁRNAP) - 10.00

// FB esemény


ECOPRInt  workshop


Hogyan készülhetnek gyönyörű minták és lágy színű textíliák konyhai melléktermékekből?
Június 24. (HÉTFŐ) 18.00
// FB esemény

Dr. Tkacsik Márta: Az emberi mikrobiomtól a talaj mikrobiomjáig – az Egészség és Élet szövete
  • Kórkép - Minőségi éhezés és a civilizációs betegségek

  • Az emberi mikrobiom - Ki és mi táplál minket valójában?

  • Élőlénytársaink - Barát vagy ellenség?

  • A növény táplálkozása- A növényi mikrobiom, az élő talaj

  • A makrotápanyagok és mikrotápanyagok komplex világa - A valódi biológiai hasznosulás

  • Receptek, Patikakert életképek, tippek… - Hogy ne csak értsük, hanem csináljuk is!  

Június 26. (SZERDA) 18.00
// FB esemény

FOODCAMP FINISSZÁZS


Gyertek el a témahónapunk gyorstalpalójára! A hónap során megrendezett programok résztvevői tárgyakat, installációkat, könyveket hagytak nektek a Kollab nappalijában. Ezek az összegyűlt dolgok a hónap végére izgalmasan leírják napjaink álláspontját arról, hogy milyennek kéne lennie a fenntartható étkezéskultúránknak. A hónap háttértörténeteibe nyújtunk bepillantást azoknak, akik nem tudtak részt venni FOODCAMP tematikánk sokszínű eseménysorozatán.

Június 27. (CSÜTÖRTÖK)

// FB esemény


Kreativitás és tudomány a SALT-ban: a fermentálási eljárások tudományos háttere és alkalmazása napjaink gasztronómiájában

Sándor Lőrinc a fermentálás tudományának szakértője. Élelmiszer mérnöki tanulmányai művészi kreativitással társulnak, aminek az eredményeként különleges, újszerű ízeket csalogat ki az alapanyokból. Előadásában olyan ízekkel és aromákkal inspirál majd benneteket a fermentálásra, mint az erjesztésre használt fonalas gomba, a koji és a tengeriherkentyűkből fermentált gurum.

Június 28. (PÉNTEK)
// FB Esemény


Maradékból értékteremtés – upcycling az élelmiszeriparban


Geiger Bianka beszélget a Grapoila és a Secontaste alapítóival.


Az összes program Helyszíne:
  KOLLAB közösségi tér
(  Mammut I. - 3. emelet  )